mama tandoori

Titel: Mama Tandoori

Auteur: Ernest (Roelof Arend) van der Kwast
Naam uitgeverij: Nijgh & Van Ditmar
Blz: 143
 

Samenvatting:
Het verhaal begind met dat de moeder van Ernest met twee koffers uit India zich een appartement kon veroorloven. de koffers ruilde ze steeds voor een groter huis. Hiervoor kreeg ze elke keer een absurd hoog bedrag. Ze staat ook in de krand times of india. als verpleegkundige. Er waren ook minder leuke kranten. In de laatste krant stond dat ze al 5 jaar boodschappen deed bij Den Toom en dat ze graag de allerlaatste klant had willen zijn, maar dat iemand anders kreeg de eer. Daardoor verbrande ze de pagina boven het voornuis. De moeder van Ernest werd verliefd op Rajesh Mudgal en de liefde is wederzijds. Ze schreven elkaar. Ze waren inmiddels getrouwd. Niet lang daarna volgde het eerste kindje, een jongen, Ashirwad. Ze waren blij met het kind. Niet veel later kreeg ashirwad een epilepsieaanval en was voor de rest van zijn leven gehandicapt. Hij bleef voor altijd vier jaar oud. Ze hoopte 10 jaar lang dat dat het goed zou komen met hem. Dat hij op een dag zou kunnen autorijden. Ze zou alleen nooit de hoop of geven dat mocht niet. Ze gingen naar Lourdes om Ashirwad 'normaal' temaken. Ze kon ook gratis reizen omdat ze de begeleider van Ashirwad was. In de bus had ze een velle discussie met de chauffeur over het pasje. In Lourdes gingen ze in een van de zeventien speciale baden om te genezen. Ernst kwam er achter waarom ze bekers hat. Ze was een talentvol atleet. Oma Voorst ging dood, de moeder van Ernst ging op zoek naar de ervenis. Ze laat haar een document tekenen. Daarin staat dat ze de keuken krijgt. Later gaat ernst naar India toe op zoek naar twee tantes van hem. Hier word Ernst geconfronteerd met de armoede in India. De tantes lijken veel op zijn eigen moeder.

Over de acteur:

De auteur heeft de volgende boeken geschreven:
Mama Tandoori (1 april 2010)
Stand-in (2007)
25 Onder de 35 (2006)
Vier Rotterdamse Wintervertellingen (2005)
Soms zijn dingen mooier als er mensen klappen (2005)
Man zoekt vrouw om hem gelukkig te maken (2004)

Over het boek:

A. Op de afbeelding voor op het boek staat een vrouw met een koffer. Dit moet de moeder van Ernst voor stellen met haar twee koffers.

B. Het boek is niet aan iemand opgedragen.

C. Het verhaal speelt zich af in het huis. Ook in Lourdes dit is omdat ze hoopte dat Ashirwad zou kunnen genezen.

D. Het verhaal staat in de meervoudige vertelsituatie. Omdat je het verhaal ziet vanuit ieders ogen.

E. Het verhaal heeft een open einde. Het eindigt met: kijk je met verwachtingsvolle ogen door de kier. Je weet dus niet wat er daarna gaat gebeuren.


Lees ervaring:

onderwerp:

·        Het onderwerp word niet grondig uitgewerkt.

·        Ik heb niet eerder een verhaal over dit onderwerp gelezen.

·        De inhoud van het boek hat ik niet verwacht voordat ik begon met het lezen van het boek.

Gebeurtenissen:

·        De gebeurtenissen hebben niet echt indruk op me gemaakt omdat je er snel door heen leest en er niet verder bij nadenkt.

·        De gebeurtenissen zijn niet herken baar.

Personages:

·        Het gedrag van de personages hebben me niet aan het denken gezet.

·        Dat ze overal bijna niks voor wil betalen vind ik vreemd maar wel grappig.

bouw:

·        De verhaal lijnen zijn niet goed met elkaar verbonden.

Taalgebruik:

·        Het verhaal bevat veel beschrijvingen over hoe personen er uit zien.

·        Er zitten niet heel veel dialogen in het verhaal.

Verwerkingsopdracht:

Boek recensie: Mama Tandoori van Ernest van der Kwast

Mama Tandoori van Ernest van der Kwast

Mama Tandoori: Waar het over gaat

Van de website van de schrijver: “Mama Tandoori is het geromantiseerde verhaal van de Indiase moeder van Ernest van der Kwast. Ze leeft bij het motto ‘Gratis is goed’ en heeft altijd een deegroller op zak. Ook de rest van de familie is een bont gezelschap. Uncle Sharma speelde als Bollywoodster in meer dan tweehonderd films en tante Jasleen was ooit de grote atletiekbelofte van India. Zonder schroom vertelt de schrijver over de levenswandel van zijn onalledaagse familieleden, wier voetstappen nog lang in de oren van de lezer zullen naklinken.

Mama Tandoori: Wat ik ervan vond

Het boek bestaat uit 10 hoofdstukken die elk over een ander onderwerp betreffende van der Kwast en zijn familie gaat. Sommige zijn leuker dan anderen.  Zo is er een hoofdstuk dat behandelt hoe Mama van der Kwast in Nederland aankomt, en één waar ze met Ernest’s oudste broer naar Lourdes gaat. Maar er is ook een heel hoofdstuk over een Bollywood oom, wat op zich wel interessant was, maar bijna niet over Mama Tandoori ging. En ik verwachtte een grappig boek over Mama Tandoori. Dat was dus niet altijd het geval.

Eigenlijk komt het erop neer dat ik dit boek met een bepaalde verwachting las, die niet helemaal klopte. Had ik andere verwachtingen gehad, dan had ik het waarschijnlijk veel beter gevonden. De schrijfstijl bijvoorbeeld is prima. Het boek is geschreven als fictie, dus niet alles zal helemaal kloppen maar ik neem aan dat de grote lijnen van het verhaal wel echt gebeurd zijn.

Mama Tandoori is tenenkrommend lastig. Zo wil zij altijd het goedkoopste dat er te krijgen is, en liefst nog gratis. Omdat ze een begeleiderskaart heeft om met haar verstandelijke gehandicapte zoon te kunnen reizen, meent zij dat ze maar één kaartje nodig heeft, en zelf gratis mee mag reizen – óók op internationale busreizen (naar Lourdes). En ze krijgt het nog gedaan ook! Aan de ene kant ergerde ik me nogal aan haar, aan de andere kant bewonder ik wel wat ze allemaal voor elkaar krijgt.

Een aardig verhaal, maar niet helemaal wat ik verwachtte.

 

Ik ben het eens met de recensent het verhaal ging soms niet over de moeder en sommige hoofdstukken waren leuker dan de andere.

 

 

 

 

In Mama Tandoori vertelt Ernest van der Kwast over zijn bijzondere Indiase moeder. Een moeder die klusjesmannen met de deegroller achterna zit, overal op wil afdingen en leeft met het motto “gratis is goed”. Dit zorgt voor veel hilarische, maar ook voor ontroerende momenten.

Mama Tandoori heeft thuis duidelijk de broek aan. Zowel haar man als haar drie zoons zijn op hun hoede voor haar. Naast haar drang naar het kopen van aanbiedingen – heel veel blikken kattenvoer terwijl het gezin niet eens een kat had bijvoorbeeld – heeft ze ook een behoorlijke verzameltic. Kapotte videorecorders bijvoorbeeld. “Daar kan ik in India wel tien gezinnen blij mee maken!”

De momenten die als lezer erg grappig zijn, ervoer schrijver Ernest van der Kwast eerder als beschamend: “Ik heb daar wel een trauma aan over gehouden” bekende hij toen hij met zijn moeder te gast was in De Wereld Draait Door. Nadat hij een stuk voorlas uit zijn boek vroeg zijn moeder “Geloven jullie dat? Is dat waar?”. Waarna Van Der Kwast verklaarde dat volgens hem 95% van het boek waar is en volgens zijn moeder slechts 5%.

Dat Mama Tandoori het afdingen van spullen heel serieus nam blijkt goed uit het volgende fragment uit het boek: “Mijn halve jeugd heb ik doorgebracht in winkels en warenhuizen, wachtend tot de verkoper zou toegeven iets van de prijs af te halen. Ik herinner me een beddenwinkel waar mijn moeder tegen de verkoper zei: ‘In India koop je voor die prijs honderd stapelbedden.’ Ik haalde het niet in mijn hoofd te zeggen dat er in India helemaal geen stapelbedden zijn. Ik gedroeg me zoals me was opgedragen. Ik lag languit op een matras en zou niet eerder opstaan dan op het teken van mijn moeder. Dat was om half vijf in de namiddag, ruim zes uur nadat we de winkel waren binnengestapt. De verkoper zag eruit alsof hij twaalf rondes had gebokst. Mijn moeder had een triomfantelijke lach op haar gezicht. Ze had tachtig procent van de prijs afgekregen.”

Ik heb dit boek met heel veel plezier gelezen. De schrijfstijl van Van Der Kwast is fijn en het boek leest lekker weg. Echt een aanrader dus!

Ik snap dat ze sommige stukken van het boek leuk vond. Maar ze beschrijft alleen de leuke stukken uit het boek.

 

Ik vind de eerste recensie het beste omdat die meer op mijn mening lijkt. Op die manier heb ik ook het boek ervaren.